Les Voltetes de Ses Marsesques

Voltetes 2

Foto: Joan Campomar Cerdà

Les Voltetes de Ses Marsesques

Foto: Miquel Ferrà

A la partió de Mossa i Femenia Vell, a la part septentrional del Puig Caragoler de Femenia, i més concretament davall la Tossa Alta, hi trobam les Voltetes de Ses Marsesques. Un camí construït a un petit comellar, de fort desnivell, que anava del Pla de Ses Marsesques fins al Pla de s’Argilota, aquest darrer a la falda del Puig Caragoler, un pla que encara ara s’utilitza per al conreu.
Realment, Ses Marsesques dóna nom a un petit racó de la ribera de tramuntana, en què hi extreien marès. Probablement el topònim vengui de “maresesques”, de marès, i no de “mars fresques”, com han apuntat alguns. Damunt d’aquest lloc, a uns 200 metres d’altura hi trobam un gran pla, el Pla de Ses Marsesques. Es probable que l’activitat als voltants d’aquest Pla, i la construcció d’aquest camí, estigui relacionada amb l’elaboració de carbó, el contraban, i l’arreplegada d’ovelles.
Les Voltetes de Ses Marsesques están formades per una dotzena de paretetes de pedra, aproximadament, amb forma de ziga-zaga, les quals formen un camí, a trossos empedrat.


Mostra Voltetes de Ses Marsesques en un mapa més

Anuncis

2 responses to “Les Voltetes de Ses Marsesques

 1. Hola Joan.
  Dissabte anàrem per aquest curiós camí. Cercant informació he vist que la GEM diu: Les Mars Fresques són uns terrenys del terme d’Escorca, situats entre ses Basses, el clot Saguer, el torrent des Porcs i el cingle des Càrritx. Són documentats des de 1594.
  Salutacions!

  • Hola Joan.
   Segos els autors de La Costa d’Escorca, A. Ordines, G. Ordines i A. Reynés, és el P. Rafel Juan qui l’any 1594 documenta el lloc sota el nom de Marsesques de Mosso. Més endavant l’Arxiduc i altres informadors aporten la variant de Mars Fresques. Alguns pollencins, coneixedors de la zona li diuen Les Maresesques, de marès. De fet Francesc Canuto, és de l’opinió que pel P. Rafel Juan el topònim provenia de Maresesques ja que dins el Corral den Figuera hi ha un lloc conegut com És Marès.
   Salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s